Tüp bebek tedavisi gerekli şartların sağlanması halinde sigortalıların tüp bebek tedavisi ile ilgili giderleri SGK tarafından karşılanır.
Peki nedir bu şartlar?
Tüp Bebek Tedavisinden Yararlanma Şartları
- Eşlerin medeni kanuna göre evli olması,
- Eşlerden ikisinin de evlat edinilmiş çocukları hariç çocuğunun olmaması,
- Kadının ya da eşinin en az 5 yıldır GSS’li olup 900 gün GSS prim günü olması,
- Normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olunamadığının ancak yardımcı üreme yöntemiyle çocuk sahibi olunabileceğinin sağlık kurulu raporuyla belgelenmesi,
- Kadının 23 yaşından büyük 39 yaşından küçük olması,
- Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadığının sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi, (rapor tarihinden itibaren 6 ay içinde tedaviye başlanmazsa raporun yenilenmesi gerekir.)
- Tüp bebek tedavisinin yapılacağı tıbbi merkezin SGK ile sözleşme yapmış olması,
- Yukarıdaki şartların sağlanması halinde en fazla 3 deneme ile sınırlı olmak üzere tüp bebek tedavisinin masrafları SGK tarafından karşılanır.
Tüp Bebek Tedavisinde Katılım Payı
Tüp bebek tedavisinin ilk denemesinde %30, ikinci denemesinde %25 ve üçüncü denemesinde %20 oranında katılım payı alınır.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar için ise SGK’dan gelir veya aylık alanlardan %10, çalışanlardan %20 katılım payı alınır.
Malüllerde Aranmayan Şartlar
Harp malülleri ve eşlerinin, 2330 nakdi tazminat aylığı alanların ve eşlerinin, vazife malüllerinin ve eşlerinin tüp bebek tedavisinde, son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadığının sağlık raporuyla belgelenmesi ve en az 5 yıldır GSS’li olup 900 gün prim günü olması şartları aranmaz. Bu şartlar dışındakileri ise sağlamak zorundadırlar.